Skip to content Skip to footer
gastronomy-banner3

Παραδοσιακά παξιμάδια & κουλούρια

Η Αστυπάλαια εκτός από τα υπέροχα τυριά της, φημίζεται και για τα παξιμάδια και τα κουλούρια της. Οι γεύσεις είναι πολλές και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και γλυκά και αλμυρά. 

Γαλατοκούλουρα

Τα γαλατοκούλουρα είναι μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας. Το όνομά τους προκύπτει από το γάλα (χρησιμοποιείται στο ζύμωμα). Οι ντόπιοι συνήθιζαν να φτιάχνουν γαλατοκούλουρα όλο το χρόνο. Αποτελούσε το αγαπημένο γλυκό και συνάμα τονωτικό μετά την κούραση της σκληρής χειρονακτικής εργασίας.

Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει και το όνομά τους είναι το γάλα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για τη γεύση του προϊόντος είναι το θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας ενώ η περίφημη μαστίχα Χίου που προσδίδει μια οξύτητα στην επίγευση του προϊόντος.

Κιτρινοκούλουρα

Το όνομά τους προκύπτει από το χρώμα που δίνει στα κουλούρια η άγρια αυτοφυής ζαφορά (βασικό συστατικό). Οι ντόπιοι έφτιαχναν τα κιτρινοκούλουρα την περίοδο του Πάσχα και τα διατηρούσαν όλο το χρόνο μέσα σε τενεκέδες. Αποτελούσε το αγαπημένο κολατσιό τους για τα χωράφια και τις εξωτερικές εργασίες.

Βασικό συστατικό τους με βάση το οποίο προκύπτει το χρώμα και κατεπέκταση το όνομά τους είναι το σαφράν (κρόκος ή ζαφορά). Στις βορινές πλαγιές των βουνών της Αστυπάλαιας φύεται άγρια ζαφορά και συλλέγεται κάθε Φθινόπωρο από τους κατοίκους. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό είναι η χλωρή, το περίφημο ανθότυρο της Αστυπάλαιας, που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο τυροκόμησης. Τα κιτρινοκούλουρα ζυμώνονται μόνο με γάλα, περιέχουν εξαιρετικής ποιότητας βούτυρο και συνδυασμό από μπαχάρια που τους δίνουν μια ελαφρά πικάντικη γεύση. Συνοδεύουν εξαιρετικά πράσινες σαλάτες, ενώ δένουν γευστικά με ψάρια και θαλασσινά. Δοκιμάστε τα με λευκό κρασί και ούζο.

Παξιμάδια με ελαιόλαδο & άγριο θυμάρι ή ρίγανη

Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι ή ρίγανη είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας. Οι ντόπιοι συνήθιζαν να ετοιμάζουν στο ξυλόφουρνο παξιμάδια με ελαιόλαδο δικής τους εσοδείας, και άγριο θυμάρι ή ρίγανη που υπάρχουν παντού διάσπαρτο στο νησί.

Κύριο συστατικό τους είναι το αγνό ελαιόλαδο με την πλούσια αρωματική του γεύση. Και βέβαια το άγριο θυμάρι, με την έντονη οσμή και τη διακριτική γεύση του. Απαλό λευκό και κίτρινο αλεύρι ζυμώνονται με το νερό, το ελαιόλαδο και το θυμάρι, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραγανό και πεντανόστιμο παξιμάδι.