Skip to content Skip to footer
gastronomy-banner3

Αγροτικές δραστηριότητες

Αγροτικές δραστηριότητες

Στην Αστυπάλαια ο πρωτογενής τομέας είναι περιορισμένος, το έδαφός της είναι ημιορεινό με μία μικρή πεδιάδα στο Βαθύ και μια κοιλάδα 700στρ. στο Λιβάδι. Οι υπόλοιποι αγροί, σε μικροτεμάχια, είναι διάσπαρτοι, μεμονωμένοι και διαμορφωμένοι συνήθως σε αναβαθμίδες με ξερολιθιές. Τα γεωργικά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στην Αστυπάλαια είναι κηπευτικά λίγα οπωροφόρα και οι περίφημες γλυκοπατάτες.

Η κτηνοτροφία στο νησί περιλαμβάνει την αιγοπροβατοτροφία και την μελισσοκομία καθώς είναι προσαρμοσμένες στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πρόκειται για προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και οι μέθοδοι καλλιέργειας τους πλησιάζουν τις βιολογικές. Παρόλα αυτά κανένα από τα προϊόντα δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα ως ποιοτικό ή γεωγραφικής ένδειξης λόγω και της μικρής κλίμακας της παραγωγής. Σημαντική είναι η ύπαρξη δημοτικού σφαγείου με 2 γραμμές σφαγής για Αιγοπρόβατα-Χοιρινά.

Φυτική Παραγωγή

Η γεωργική γη που δύναται να καλλιεργηθεί είναι 3.700 στρ. σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι είναι 34.700 στρ. Ο βοσκότοπος όμως, που αξιοποιείται, σύμφωνα με τον κατάλογο του δικαιώματος βοσκής για το 2013 του Δήμου Αστυπάλαιας, βρίσκεται στις νησίδες Σύρνα, Οφιδούσα, Αγία Κυριακή, Κουνούπα, Ζαφοράς, Χοντρό νησί, Γλυνό Νησί, Κουτσομύτης, Φωκιονήσια συνολικής έκτασης 13.333στρ. Η έκταση των 53.000 στρ. που χαρακτηρίζονται ως δάση δεν αποτελούνται από συμπαγείς συστάδες δασικών δέντρων αλλά πρόκειται για εκτάσεις που καλύπτονται από θαμνώδη ή/και ποώδη βλάστηση και οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Η καλλιεργημένη γεωργική γη είναι 2.267 στρ. και από αυτήν αρδεύονται μόνο τα 296 στρ. .
Η γεωργική δραστηριότητα ως προς τη φυτική παραγωγή εντοπίζεται στις πεδινές εκτάσεις στο νοτιοδυτικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού (Λιβάδι και Βαθύ αντίστοιχα). Η άρδευση γίνεται από ιδιωτικά πηγάδια-γεωτρήσεις, από το φράγμα αλλά και από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Ελαιοκαλλιέργεια

Στο Ελαιοκομικό Μητρώο του Νομού δεν υπάρχουν εγγραφές ελαιοκαλλιεργητών στην Αστυπάλαια. Υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα δέντρα, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται, καθώς δεν υπάρχει ελαιοτριβείο στο νησί.

Κηπευτικά

Η ύπαρξη αρδευτικού νερού έχει ευνοήσει την καλλιέργεια κηπευτικών με παραγωγή προϊόντων (πατάτα, τομάτα, γλυκοπατάτα, μανταρίνια) άριστης ποιότητας. Η κατανάλωση τους γίνεται στην τοπική αγορά ενώ μικρό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στην Κάλυμνο.