Skip to content Skip to footer

O Kυριάκος Μητσοτάκης στην Αστυπάλαια

Η «έξυπνη» και «πράσινη» Αστυπάλαια υποδέχεται τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την Volkswagen σε μια ιστορική επίσκεψη σε ελληνικό νησί! 

Η Αστυπάλαια με ιδιαίτερη τιμή υποδέχτηκε την Τετάρτη 2 Ιουνίου τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen Dr. Herbert Diess, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος “Astypalea Smart & Sustainable Island”. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 20 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της εταιρίας, καθώς και βουλευτές της περιοχής, ο Περιφερειάρχης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ και άλλοι. 

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε, με τη συνοδεία του Δημάρχου κ. Νίκου Κομηνέα, το Δημαρχείο και το εμβληματικό κάστρο στη Χώρα, ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού. 

Σύσσωμοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στην τελετή δωρεάς ηλεκτρικών οχημάτων VW ID3 και ID4 και ηλεκτρικού scooter στο Δήμο, στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά περισσότερα από 20 ηλεκτρικά οχήματα που είχαν μεταβεί στο νησί και να πληροφορηθούν για τις επιδόσεις τους από τους τεχνικούς της Kosmocar. 

Στη συνέχεια, και μέχρι την απογευματινή εκδήλωση παρουσίασης της προόδου του προγράμματος, οι επίσημοι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν αντιπροσωπευτικές θέσεις δημόσια προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Το πλήρες δίκτυο των φορτιστών, τους οποίους προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Δήμος με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), τεχνικού συμβούλου του στο πρόγραμμα, αποτελείται στην παρούσα πρώτη φάση από 6 σταθμούς δύο θέσεων φόρτισης σε κατάλληλα σημεία του νησιού. Η έγκαιρη υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή δεδομένης της άψογης συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών ενίσχυσης του δικτύου. 

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη τους Αστυπαλίτες για το υποδειγματικά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση της πλατφόρμας e-Astypalea, που αφορά την διάθεση ενισχυμένης επιδότησης για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων αποκλειστικά στους κατοίκους της Αστυπάλαιας, ενώ ο Dr. Diess εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για την πρόοδο των τεσσάρων πυλώνων του προγράμματος την οποία παρουσίασε αναλυτικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και εμπνευστής του προγράμματος, κ. Φραγκογιάννης. 

Ο Δήμαρχος από την μεριά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό και τους λοιπούς επίτιμους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στο νησί και την ισχυρή υποστήριξή τους στο πρόγραμμα, δήλωσε την βαθιά του ικανοποίηση, καθώς το πρωτοποριακό έργο που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες αφενός βάζει την Αστυπάλαια στο παγκόσμιο προσκήνιο της τεχνολογικής καινοτομίας στο τομέα της πράσινης, έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας, αφετέρου εξασφαλίζει την διεθνή προβολή του νησιού σε μια κρίσιμο περίοδο για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ανέδειξε την προσδοκία του το πρόγραμμα να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού αναπτυξιακού μοντέλου που θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλα νησιά και τόπους. 

Συγκεκριμένα ανέφερε «Οραματιζόμαστε ένα μοντέλο που θα ενεργοποιήσει τη μετάβασή μας σε μια βιώσιμη, κυκλική και αλληλέγγυα οικονομία, με τη βοήθεια καθαρών, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών. Ένα μοντέλο που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, διατηρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, τον τρόπο ζωής και τις αξίες τους. Φιλοδοξία μας είναι να εμπνεύσουμε και άλλα ελληνικά και ευρωπαϊκά νησιά, προς αυτό το νέο πρότυπο. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους. Σκοπεύουμε να φέρουμε την αλλαγή για τους ανθρώπους, μαζί με τους ανθρώπους.»